Ponin pyörittelyä

Rolf_uusi_riimu

Toissa päivänä sain taas uutta innostusta hevosteluun, kun tallilla kävi maasta käsin touhuja esittelemässä Terhi Takala. Oppiin osallistui kaksi hevosta ja omistajaa, joista Rolf ja minä olimme toisina. Terhi oli käymässä ensimmäistä kertaa ja tutustui hevosiin ja teki niiden kanssa harjoituksia apunaan riimu ja pitkä naru. Ensimmäisenä vuorossa olleelle nuorelle hevoselle tässä oli hyvää uutta sulateltavaa ja herkkä ruuna rentoutui selvästi Terhin käsittelyn aikana ja uskalsipa kävellä myös pelottavan kahisevan jätesäkin yli.

Rolfin kanssa halusin kuulla mikä olisi Terhin analyysi siitä noin yleensä, sen asenteesta ihmiseen ja muutenkin. Rolfiin oli aluksi aika vaikea saada kontaktia, sen huomio on niin herkästi jossain muualla, kuin siinä ihmisessä, jota sillä hetkellä pitäisi kuunnella. Kun joku muu ihminen kulkee ohi tai jotain muuta tapahtuu ympäristössä, Rolfin tarkkaavaisuus on heti siellä. Rolf on hyvin utelias ja ympäristöstään kiinnostunut hevonen, joka ensimmäisenä koko laumasta reagoi siihen, jos vaikka läheisessä metsikössä liikkuu joku. Tästä lähtökohdasta käsin ongelmalliseksi on muodostunut saada Rolf keskittymään ratsastajaansa tai käsittelijäänsä sataprosenttisesti. Tähän lähdin siis uteliaana etsimään apua ja vinkkejä myös näistä maasta käsin tehtävistä jutuista, vaikka olenkin alkanut myös vaatimaan enempi keskittymistä selästä käsin viime aikoina. Aiemmin olen kyllä ratsastanut ja tehnyt asioita, mutten ole niinkään edellyttänyt hevoselta henkistä läsnäoloa, vaan minulle on riittänyt, kun se on tehnyt pyytämäni toimenpiteet. Esimerkkinä voisi sanoa, että kun ratsastan voltilla ja samaan aikaan pyydän Rolfia väistämään takaosalla, se kyllä väistää kiltisti juuri silloin, kun pyydän, mutta sen katse ja korvat ovat keskittyneet johonkin ihan muuhun asiaan ympyrän ulkopuolella. Ja koska en ole edellyttänyt, että hevonen olisi tässä ja nyt vain minun kanssani, olemme törmänneet ongelmiin vieraissa paikoissa, kun Rolf on kiinnostunut ympäristöstä ja muista hevosista hiukan liikaa ja esittänyt eräitäkin kurittomia temppuja. Vuosien varrella olen kyllä oppinut saamaan sen takaisin ruotuun näissä tilanteessa ja on saatu aina lopulta tehtyä hommat loppuun, mutta tarkoituksena olisi nyt saada Rolf keskittymään ratsastajaansa niin paljon, että vieraissakin paikoissa saisin tuon keskittymisen kaivettua esiin ilman turhia mielenilmauksia ja tappeluita.

Lähdin siis avoimin mielin kokeilemaan, millaisia oppeja ja ajatuksia Terhillä on tarjottavanaan. Itse olen tutustunut aikoinani maasta käsin työskentelyyn ja erilaisiin suuntauksiin siitä sekä seuraamalla kursseja että lukemalla. En ole kuitenkaan koskaan itse opiskellut kehonkieltä tai ollu Rolfin kanssa missään maastakäsittelykurssilla, joten oli kiva nyt kokeilla sitäkin. Olen toki tehnyt Rolfin kanssa alusta pitäen joitain perusjuttuja maasta käsin, kuten peruutuksia, väistöjä, ympyrällä menoa ja sellaista, mutta olen ollut myös epävarma itsestäni, että antaakohan kehoni nyt vääränlaisia signaaleja, kun en ole sen enempää asiaan perehtynyt. Kuitenkin olen vaatinut siltä, että ihmistä väistetään jne. Tästä lähtökohdasta lähdettiin siis katsomaan, mitä Terhillä on meille tarjota.

Terhi otti Rolfin naruun ja aluksi Rolfiin oli tosiaan vaikeaa saada kontaktia, aina kun ympäristössä tapahtui jotain muuta, Rolfin kiinnostus oli siellä eikä Terhissä. Rolfia myös ihan selkästi ärsytti, että joku vieras ihminen on nyt tuohon tullut jotain häneltä pyytämään. Nopeasti kuitenkin Terhi sai Rolfin kuuntelemaan itseään ja totesi, että Rolfin keskittyminen pysyy niin kauan, kun sille antaa tehtäviä. Jos sillä ei ole koko ajan tekemistä, niin se harhautuu muualle, mutta keskittyy kyllä, kun pitää sen aktiivisena toisiaan seuraavilla tehtävillä. Terhi totesi myös, että Rolf osaa maasta käsin tehtävät harjoitukset, väistöt, myötäykset ym ja kunnioittaa ihmistä sekä luottaa omistajaansa.

Terhi ei halunnut kovin pitkälle jatkaa naruhommia, koska ne oli sekä Rolfilla että mulla sen verran hyvin hallussa. Terhi haluaisi mieluummin käsitellä Rolfia vapaana esimerkiksi tarhassa. Sovittiin, että jatketaan yhteistyötä seuraavalla kertaa ratsain ja katsotaan kontaktin hakemista siinä ja myöhemmin on tarkoitus myös kokeilla, mitä tapahtuu, kun Terhi käsittelee irti olevaa Rolfia, jahka saadaan keväämmällä järjestettyä siihen touhuun sopiva tarha. Tätä odotan innolla, minusta olisi kiva nähdä, miten Rolf reagoi siihen ja kiva saada Rolfille vähän aivopähkinää uudesta tilanteesta. Terhin mukaan Rolfissa saattaa olla hieman sellaista, että se tekee asiat tuossa narussa ja yleensäkin ihmisen kanssa, koska on opetettu tekemään niin, mutta sillä ei ole niin sydän mukana. Irtotyöskentelyn tavoitteena olisi saada myös se ponin sydän mukaan ja löytää sitä kautta uutta palvelualttiutta. Katsotaan kuinka käy :).

-Marra

Kategoria(t): Hevostelua Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s