Tulppaaneita ja täysmaitoa

sarkasen_maito

Hiukan erikoinen aihe. Tuli vain mieleeni tässä, kun tulppaaneja alkoi olla sen verran, että oli muut maljakot varattu ja piti tunkea yksi kimppu entiseen maitopulloon. Kuten osa tutuista tietääkin, olen fanaattinen rasvattomien maitotuotteiden vastustaja. Mielestäni mikään ei toimi, jos maidosta poistetaan siinä luonnostaan oleva rasva. Onhan älytöntä lisätä maitoon D-vitamiinia, kun se ei rasvaliukoisena imeydy ilman rasvaa. Tietysti voidaan ajatella, että sen maidon kanssa syö jotain rasvaista, niin silloin voisi se vitamiinikin imeytyä. Miksi ei kuitenkin voisi käyttää täysmaitoa, kun se on luonnollista ja siitä vitamiini imeytyy luontaisesti rasvan ansioista. Eikä maitorasva ole riski sydänterveydelle, kuten tämä tuore tutkimuskin osoittaa http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-012-0418-1

En ole lääkäri tai ravintoasiantuntija, niin en ole oikea ihminen selittämään näitä asioita kovin tieteellisesti, mutta omaan järkeeni sopii, että terveellinen ruokavalio on mahdollisimman luonnollista. Maidon kanssa on muitakin ongelmia, kuin rasvan poistaminen. Maito esimerkiksi pastöroidaan, mikä tekee maitoproteiniista ja muista ravintoaineista vaikeasti käsiteltäviä. Pastoröinti tuhoaa maidon luontaiset entsyymit, jotka edistäisivät kalsiumin hyväksikäyttöä kehossa. Homogenointi taas aiheuttaa molekyylirakenteen muutoksia, joista aiheutuu kalkin imeytymisongelmia.

Pastöroimattomassa ja homogenoimattomassa raakamaidossa sen sijaan on bakteereita ja entsyymejä kuten laktaasientsyymiä, jotka tekevät maidosta helposti sulavaa. Suurin osa laktoosi-intolerantikoista voikin juoda raakamaitoa ilman oireita. Raakamaito on varsinaista terveysruokaa, josta saa suoliston tarvitsemat probiootit. Ei tarvitse ostaa probioottitabletteja tai jotain brändättya maitotuotetta, kun kaikki tarvittavat probiootit löytyvät raakamaidosta.

Kuvan pullossa oli ennen tulppaaneja Sarkasen tilan pastöroimatonta, homogenoimatonta ja vakioimatonta täysmaitoa. Ikävä on vain sitä aikaa, kun Armas-perheen maito oli kyytön maitoa, mutta parempaa tämäkin, kuin käsitellyt maidot.

-Marra

tulppaaneja

Mainokset
Kategoria(t): Beautiful things, Ruokaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s