Collie on älykäs

Masa_nukkuu
Masan usein suosima nukkuma-asento. Kantaa nimeä ”munien tuuletus”.

Yllä olevassa kuvassa nukkuva Masa on kuulkaa fiksu otus. Aina sanotaan, että koira ei tiedä tehneensä pahaa, mutta kissa kuulemma tietää ja kulkee pitkin nurkkia, jos on omistajansa poissa ollessa tehnyt pahojaan. Minulla ei ole koskaan ollut kissaa, joten en tiedä, mitä ne tietävät ja miten reagoivat.

Sen sijaan minulla on koira, joka tietää tehneensä pahaa. Koirankoulutuksessahan ajatellaan perinteisesti niin, että mikäli koira on hajottanut jotain omistajan ollessa pois kotoa, sitä ei saa enää kotiin palatessa torua, koska se ei ymmärrä, mistä sitä torutaan. Ylipäätään tämä on mielestäni toimiva ohjenuora kaikessa eläinten koulutuksessa. Jos jostain eläintä torutaan, sen on tapahduttava heti, muuten eläin ei enää osaa yhdistää torumista siihen tekoon, mistä torutaan, vaan pahimmillaan luulee, että sitä torutaan jostain toivottavasta käytöksestä ja näin ollen kaikki menee pieleen…

Masa on kasvatettu pääosin tämän säännön mukaan. Ja olen edelleen sitä mieltä, ettei pientä pentua voikaan torua kotiin tullessa, koska on erittäin iso riski, että pentu ymmärtää torumisen väärin. Joskus kuitenkin kävi niin, että Masa oli tehnyt jotain tosi härskiä, sotkenut tosi paljon paikkoja tai hajottanut jotain hyvin tärkeää, jolloin isäntä saattoi tunkea Masan nokan keskelle hävitystä ja kovistella, että katso nyt mitä olet tehnyt.

Masa_pienenä
Pikku-Masa ihmettelee maailmaa.

En usko Masan saaneen siitä traumoja, etenkin kun emäntä oli aina heti pientä koiraa lohduttelemassa. Nykyään meillä on kuitenkin koira, joka todellakin tietää, jos se on tehnyt jotain luvatonta. Sanotaan myös, että mikäli koira näyttää häpeävän omistajan toruessa, se reagoi omistajan olemukseen ja siksi häpeilee matalana ja korvat luimussa. Mutta Masapa häpeää, vaikka sitä ei syytettäisikään. Muutaman kerran on käynyt hauskasti, kuten kerran, kun Masa oli aivan varmasti täysin vahingossa kaatanut nappulasäkin, koska kongi oli mennyt säkin ja sohvantakusen väliin ja kongia tavoitellessaan Masa oli vahingossa kaatanut ruokasäkin. Minua nauratti ja menin keräilemään nappuloita lattialta, mutta Masa häpesi eteisessä eikä meinannut millään uskaltaa tulla sieltä auttamaan minua nappuloiden keräilyssä, vaikka kutsuin sitä. Eikä olemuksessani taatusti ollut hiukkaakaan vihaisuutta, joten Masa ei voinut reagoida siihen. Se vain muuten vain tiesi, ettei ruokasäkkiä sovi kaataa tai sinne sovi mennä ja kun niin oli päässyt käymään, niin sehän oli kamala juttu, vaikkei kukaan ollut vihainen sitten yhtään. Vahinko mikä vahinko.

pentuaikaa
Pentuaikaa…

Tänään sattui toinen esimerkkitapaus. Tulin töistä ja en käynyt eteistä pidemmällä, kun lähdettiin Masan kanssa ulos. Kehuin sitä vielä siinä, että olet hyvä koira ja ollut kiltisti ja sitten menimme pihalle. Lenkin jälkeen mietin, että miksiköhän tuo koira jää tuonne eteiseen korvat luimussa, eikä seuraa minua muihin puuhiin. Ihmettelin tuota, sillä se käyttäytyi juuri niin, kuin olisi tehnyt jotain pahaa, vaikka kaikki näytti kämpässä siistiltä. En siis todellakaan ole aikoihin tarkastanut heti koko kämppää, sillä Masa näin aikuisena ollessaan tekee hyvin harvoin mitään pahojaan ollessaan yksin kotona. Nykyään saa kengät olla ihan rauhassa lattialla, eikä pöydiltä tiputella kamaa, kuten pentuna…

Laitoin sitten tietokoneen päälle, istuin hetkeksi tietokoneen ääreen ja Masa lähestyi. Päätin lähteä keittiöön hakemaan ruokaa, joten nousin tuolilta. Masa loikkasi heti pari metriä taaksepäin ja lähti kohti eteistä. Sitten näin sen. Masa oli pudottanut sohvalle jättämäni kaksi lehteä ja yhden laskun lattialle. Lehdet olivat melkein sohvan alla ja lasku keskellä lattiaa. Masa oli tässä vaiheessa jo eteisessä matalana häpeämässä korvat luimussa. Kysyin siltä sitten ihan tahallani, että mitä nämä ovat ja miksi nämä on pudotettu. Masa nöyristeli entistä enemmän. No, en todellakaan ollut oikeasti vihainen. Itsepähän olin jättänyt lehdet sohvalle ”Masan korkeudelle” ja eihän parin paperin pudottamisesta synny mitään vahinkoa. Eikä Masaa ole ikinä syytetty näin mitättömistä teoista. Silloin on ehkä tullut sanomista, kun on pistetty kukkia päreiksi tai tiputettu kahvinkeittimen lasinen pannu lattialle (sekin muuten selvisi ehjänä!). Papereista ei ole kuitenkaan ikinä valitettu.

pieni_masa_nukkuu
Pikku-Masa nukkuu suloista unta.

Olin sitten tämä katumusepisodin aikana tietokoneella muutaman minuutin ja annoin Masan hävetä eteisessä. Mietin siinä sitten, että miksiköhän Masa koskaan tekee mitään luvatonta, kun se itse reagoi noin vahvasti tekosiinsa, vaikkei kukaan syyttäisi, mutta se näyttää reagoivan, kun tekee jotain kiellettyä. Pohdin sitten siinä, että tämäkin on varmaan ollut vahinko. Sen verran Masassa on oveluutta, että tiedän sen tekevän kotona kaikenlaista kiellettyä, kun ihmiset eivät ole kotona. Se ei koskaan yritä mitään, kun me ihmiset olemme paikalla. Se ei ikinä hyppää tsekkaamaan mitä pöydällä on tms. Mutta jahka ovi sulkeutuu ihmisten takana, Masa surffaa netissä ja tarkistaa mitä hellalla olisi. Nahkainen hiirimattomme on nimittäin ihan täynnä koirankynnenjälkiä. Nykyään Masa ei vain enää pudota hiirtä tai näppäimistöä, vaan osaa tehdä sen jälkiä jättämättä. Paitsi hiirimattoon, mutta sitähän se ei itse tajua. Hellatouhuistaan se jäi kiinni, kun se ei kerran tajunnut mieheni lähtiessä, että minä olin jäänyt vessaan. Niinpä pääsin näkemään, kuinka se hyppäsi tassut hellalle heti ensimmäisen yksinolominuutin aikana. Oli sitten hauska paljastaa sille, että minäpä olen kotona ;). No, hellan sulakkeet on aina pois päältä, kun me ihmisetkin olemme pois.

the_cute_little_Masa
The cute little Masa

Masa siis ei tee mitään, mikä olisi kiellettyä, kun olemme paikalla. Se ei koskaan edes yritä. Kuitenkin se on sen verran ovela, että kun olemme poissa, se tekee kaikkea mitä ihmisetkin, kuten surffaa netissä ja touhuaa keittiön hellalla ja työtasoilla. Joskus harvoin sille sattuu vahinko ja jotain lipsahtaa tassuista ja sitten me ihmiset saamme selville, että se on puuhastellut jotain luvatonta ja sitten kyllä hävettää, kun ”ei hän haluaisi noita ihmisiä suututtaa, kun hän vain olisi söpö kunnon koira”.

Mutta summa summarum, Masa kyllä häpeämisellään kertoo jo ovella, onko tehnyt jotain luvatonta vai ei. Minun käytöksestäni sen käytös ei voi peilaantua siinä tilanteessa, koska saatan huomata vasta pitkän ajan päästä, että jokin ei ole paikoillaan. Kuten tänäänkin kävi. Sitä paitsi, ei tuolle söpöläiselle voisi olla vihainen, vaikka se jotain hajottaisikin. Itsehän minä olen sen yksin jättänyt työpäivän ajaksi kotiin ilman seuraa. Ja pentuajat opetti minut hyvin ajattelemaan, että ”se on vain materiaa”. Sen verran paljon silloin tuhoutui kenkiä, viherkasveja, kaverilta lahjaksi saatu kynttilänalusta ym pientä. Mutta Masa on kaiken sen arvoinen ❤ <3.

Tämän päiväisen häpeämisen jouduin oikein lopettamaan kutsumalla Masan luokseni ja antamalla namun. Sitten piti oikein rohkaista sitä iloitsemaan, että hei, me ollaan kavereita taas. Sitten pidimme pienen onnentanssi – ja raaputteluhetken. On se Masa niin pupu 🙂

-Marra

Kategoria(t): Koiruuksia Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Collie on älykäs

 1. Essi Partanen sanoo:

  Kun olin pieni, olimme Antin kanssa kahden ja Antti pitkää päivää töissä. Yhtenä päivänä, kun Antti tuli kotiin, talossa ei ollut mitään ehjää jäljellä. No, sen jälkeen en olekaan rikkonut mitään…!

  • marrasthetics sanoo:

   Taisi tulla sanomista…

   Paras oli taannoin eräs tuttu koira, joka söi yksin ollessaan koko jääkaapin sisällön maitoja myöten. Eikä ollut edes jääkaappi mitenkään alhaalla, vaan sellainen metrin korkeudella oleva, nätisti ovi avattu ja koko sisältö syöty 🙂 kyllä koirat osaa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s