Öljynvaihto

oregano_oliiviöljy

Lopetin suunnilleen vuosi sitten rypsiöljyn käytön ja vaihdoin kaikenlaisiin muihin öljyihin. Muista rasvoista puheen ollen, olen jo useamman vuoden käyttänyt voita, kaiken maailman keinotekoisten levitteiden sijaan. Taannoin meni kuitenkin vaihtoon sitten öljykin. Olin pitänyt rypsiöljyä aiemmin kovinkin terveellisenä, mutta tulin sittemmin toisiin ajatuksiin, kun alkoi ilmaantua sellaisiakin kantoja, että rypsiöljy sisältäisi lähinnä omega-3-rasvan esiastetta, jota elimistö ei juurikaan pysty hyväksikäyttämään. Rypsiöljyn omegarasvat ovat lisäksi lyhytketjuisempia, kuin mitä elimistömme pystyy käyttämään hyväkseen. En nyt kuitenkaan mene tähän asiaan sen enempää, sillä asiasta kiinnostuneille löytyy netistä fiksumpienkin, kuin minun selityksiä asiaan ja paremmilla kemiallisilla faktoilla tuettuina.

Pysynkin nyt lähinnä omissa kokemuksissani, jotka ovat tietenkin subjektiivisia. Olen siis viime aikoina läträillyt kaikenlaisilla uusilla öljytuttavuuksilla. Kuvassa tuorein öljyhankintani eli oliiviöljy, jossa on mausteena oreganoa. Oliiviöljyä on tullut käytettyä, samoin joitakin pähkinäöljyjä, jotka ovat varmaan virallisesti ”hurrrjan vaarallisia”. En ole alan asiantuntija, enkä tiedä kaikista öljyistä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Voin siis luottaa vain omaan kokemukseeni. Tässä vaiheessa kokeilujani olen sitä mieltä, että öljyillä läträily on auttanut ainakin hiuksia. Edellisestä kampaajakäynnistä on kohta viisi kuukautta, eivätkä hiusteni latvat vielä huuda leikkausta. Leikkausväliä olen venytellyt ennenkin, mutta fakta on ollut se, että 3-4 kk päästä edellisestä leikkauksesta on alkanut pikku hiljaa hävettää kulahtaneet kaksihaaraiset latvat, mutta nyt mennään jo yli tuon ajan eikä vielä hävetä. Joten odottelen rauhassa sitä hetkeä, kun hävettävyys alkaa ja sitten vasta kampaajan käsiin.

Vaikutukset eivät aina näy heti, mutta ilmeisesti olen nyt läträillyt tarpeeksi pitkään kaikilla oudoilla öljyillä, jotta jotain alkaa tapahtua. Aion jatkaa öljyjen kokeilua talven yli ja katsoa, auttaisiko läträily myös talvella kuivuvaan ihoon. Toistaiseksi ainakin nämä ei-rypsiöljyt ovat olleet hiusten kannalta suotuisampi vaihtoehto kuin rypsiöljy. Ja huom, käytän siis öljyjä vain sisäisesti, enkä ulkoisesti. Sydänterveydessä en ole asiantuntija, mutta jotenkin olen taipuvainen uskomaan, että mikäli jokin öljy lisää ulkoista hyvinvointia, se tuskin on sisäisestikään kovin vaarallista. Jos ajatellaan vaikka niin, että joku ranskalaistenperunoiden paistorasva ei lisää ulkoista eikä sisäistä hyvinvointia, niin uskoisin homman toimivan toisinkin päin eli mikäli jokin öljy parantaa ihoa tai hiuksia, niin tuskin se sisäelimiäkään tuhoaa. Näin hyvin epätieteellisesti, mutta maalais(/kaupunkilais)järjellä ajateltuna :). Lisäksi taitaa olla niin, että todella sydänterveyttä edistäväksi on todettu vain kalaöljy, eikä mitään kasvikunnan öljyä. Joten mikäli siihen asiaan haluaa panostaa, on parasta popsia kalaa. Se onkin taas sitten kokonaan eri juttu, mistä saisi puhdasta kalaa, vailla suurta cocktailia ympäristömyrkkyjä.

Toki myös sitä rypsiöljyä minunkin suustani menee alas, sillä syön aina tyytyväisenä, mitä minulle tarjotaan ja haluankin korostaa, että minun ruokkimisestani ei kenenkään kannata ottaa stressiä, sillä syön aina hyvällä halulla lähes mitä vain ja yleensä ehkä kolmen ihmisen annoksen kerralla… Kotona tykkään kuitenkin kokeilla kaikenlaista ja friikkailla ruoan kanssa, sillä se tuottaa minulle iloa ja mikä parasta, jotkut löydöt myös oikeasti hyvää oloa.

-Marra

Mainokset
Kategoria(t): Ruokaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Öljynvaihto

  1. Timo Lampi sanoo:

    Parasta rasvaa sapuskan kera on ihan oikee voi. Sitte extraneitsytöljyy lisäks, jos jotain pitempään tarttee paistella. Muut levitteet on kissoista tehtyjä keinorasvoja, Yks suosituimmista on yhen molekyylin päässä muovista.

  2. marrasthetics sanoo:

    Mä paistan kans paljon voissa ja jos syön leipää, niin siihen päälle oikeaa voita, vaikka sulamista pitäiskin ootella hetki. Ja kunnon kerros siis. Joitain ruokia on kiva paistaa öljyssä, mut eniten tykkään läträtä valmiisen ruokaan kunnon neitsytoliiviöljyä, silloin se maistuu siinä kivasti ”päällä”. Hauska, kun sanoit noista kissoista. Mieheni yhdeksänkymppinen pappa aina jaksaa hokea ”keiju kissanrasvaa” ja olen kyllä ihan samaa mieltä, että sitä tasoahan ne.

  3. marrasthetics sanoo:

    Se on hyvä syy 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s