Eettistä kuluttamista eller inte

näkökulmia

Sain taannoin sähköpostiini tuollaisen kuvan, mikä herätti jonkinmoiset naurut. Päätin siis tapojeni vastaisesti julkaista kuvan, jonka copyrightista minulla ei ole tietoakaan, mutta ehkäpä tämä on ihan levitykseen tarkoitettu 😉 Vaikka tuossa kuvassa esitetyt asiat ovat kärjistyksiä molemmin puolin, antoi kuva minulle virikkeen kirjoitella siitä, kuinka vaikeaa mielestäni on oikeasti arvioida, onko oma tai muiden kuluttaminen eettistä ja/tai vihreää.

Yritän itse kiinnittää jossain määrin huomiota kulutukseeni, esimerkiksi muovin käyttöä haluaisin vähentää, koska muovi on yksi pahimmista merten saastuttajista ja tappaa lintuja siellä. Toki on sitten ihan eri juttu, mistä se muovi sinne päätyy, eihän se muovin vika ole, että ihmiset roskaavat jne. Ja sitten nykyäänhän kehitellään kovaa vauhtia maatuvia muoveja jne. Kuitenkin yritän tehdä pieniä ekotekoja muovin vähentämiseksi, kuten käyttää vaikkapa vaihtopäätiskiharjaa jne. Siltikään en luokittelisi itseäni kovin ekologiseksi ihmiseksi, vaikka tietyissä asioissa olenkin suorastaan nihilisti itseäni kohtaan. Kuitenkin esimerkiksi autoilu on sellainen asia, josta en todellakaan halua luopua, se rajoittaisi elämääni niin paljon. Ja mieluummin haluaisin mahdollisimman ison auton, tosin ihan käytännön syistä, enkä huvin vuoksi.

Mutta kuka oikeasti voi mitata sitä ekologisuutta? Minä ehkä ajan joka paikkaan vanhalla isopäästöisellä autollani, mutta toisaalta käyn harvoin ulkomailla ja olen lentänyt elämässäni vain muutamia kertoja, toisin kuin taas monet itsensä julkisesti vihreiksi vaikuttajiksi julistavat ovat lennelleet todella paljon enemmän. Ja lentäminen jos mikä tuottaa päästöjä. Tai sanotaan, että kasvissyönti on ekologista ja lihan syönti hirveän epäekologista, mutta en mitenkään näe, mitä ekologista on syödä Suomen talvessa kasviksia. (Syön siis niitä itsekin, että älkää vetäkö hernettä nenään…) Mutta siis, tuotiin se tomaatti sitten ulkomailta tai kasvatettiin se suomalaisessa kasvihuoneessa, kun ulkona paukkuu pakkaset, niin ekologista ei kummastakaan vaihtoehdosta saa parhaalla tahdollakaan. Minun järkeni mukaan ekologisin tapa olisi kasvattaa lihakarjaa Suomessa, kotimaisella heinällä. Tämä heinä säilyy talven yli, joten nauta voi syödä ympärivuoden kotimaista rehua, joka on kasvanut kesäaikaan pellolla luonnon valon ja lämmön avulla. (Ja nyt joku luultavasti toteaa, että naudat piereskelee ja ilmakehään tulee liikaa metaania…) Lisäksi voisi sitten syödä kotimaisia juureksia, jotka säilyisivät talven yli maakellarissa ihan itsekseen. Mielestäni tämä olisi oikeaa vihreyttä. Enkä siis sano, että näin pitäisi ruveta kaikkien nyt elämään, vaan ylipäätään haluan herättää ajatuksia sen suhteen, kuinka ”vihreää” todellisuudessa on raahata jotakin superfoodeja jostain tuntemattomasta alkuperästä tänne pohjoisen perukoille tai kasvattaa täällä keinovalon ja lämmön avulla vihreää vihannesta läpi talven. Vaikka haluaisin toki itsellenikin jonkun sisäkasvihuoneen, jossa voisin kasvattaa ympäri vuoden omat rehuni. Mutta oikeasti, kyllä tällä pallolla on varsinkin näin kylmissä maissa kohtalaisen haasteellista elää kovin vihreästi.

Ja sitten kun on vielä mielestäni ihan todella vaikeaa arvioida, mikä oikeasti on luontoystävällistä ja mikä ei. Tottakai on ihan selkeitä asioita, kuten että ei jätteitä luontoon ja vesistöihin, ei kaivospäästöjä lähijärveen, ei roskata, ei jäteöljyjä takapihalle jne. Mutta sitten kaikki se muu, se ei olekaan enää niin hirveän yksinkertaista. Ja lopulta voi käydä vaikka niinkin, että se takahikiän juntti, joka ei ole koskaan ajatellut vihreitä tai eettisiä arvoja, eikä mieti, onko pusero tehty lapsityövoimalla prosessoidusta öljystä, on kuitenkin loppupeleissä ekologisempi, koska kuluttaa koko elämässään ylipäätään paljon vähemmän. Tai sitten asia voi olla toisinpäinkin, että vihreästi elää yrittävä onnistuukin siinä. Mutta kokonaisuutena koko asia on mielestäni niin vaikeaselkoinen ja oman toimintansa ja kulutuksensa lopullisia vaikutuksia luontoon on hyvin vaikea arvioida, että olen tullut siihen lopputulokseen, että vaikka itse kunkin on syytä pyrkiä parantamaan omaa toimintaansa ja miettiä niitä pieniä tekoja, niin ylimielisyyteen ei ole missään ryhmässä varaa, eikä toisten sormella osoitteluun. Vaikka tietysti aina räikeistä tapauksista voikin nasevasti hiukan huomauttaa 😉

Mutta sateen myötä meillä on kohta oikeasti vihreä luonto, jipii!

-Marra

Kategoria(t): Elämää, Paasausta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Eettistä kuluttamista eller inte

 1. rantakasvi sanoo:

  Minusta lähiruoka on parasta ekologisuutta.

  Eksoottiset hedelmät, jotka tuodaan toiselta puolelta maapalloa ja sitten eko-city-vihreät syövät niitä smootheissan, voisi aivan hyvin jättää tuomatta. Suomessa on upea valikoima kotimaisia juureksia, jotka meillä ainakin säilytetään maakellarissa ja syödään pitkin talvea. Miksi joka reseptissä on joku hiivatin mango, kiivi tai granaattiomena, kun kotimaiset vaihtoehdot ovat ainakin yhtä terveeellisiä.

  Entäs kotimaiset marjat ja sienet. Niitäkin nämä ns luomu-eko-vihreät korvaavat joillain ulkomaisilla ties minkälaisissa oloissa kasvaneilla marjoilla ja itämaisilla sienillä. Suomen puhtaista metsistä saa molempia kotimaisina ja säilöen kuivaamalla tai pakastaen säilyvät vitamiinitkin.

  Nykyään, kun kaikkea on mahdollista saada ympäri vuoden, ei ollenkaan oivalleta, että kotimainen vaihtoehto on usein paitsi ekologisempi myös ravitsevampi.

  Ja nämä kotimaiset villivihannekset: Juuri tähän aikaan esim kerään nokkosia, joita kuivatan. Erinomainen lisuke moneen ruokaan, samoin vuohenputki ja pienet horsman alut. Onneksi noiden kerääminen on taas lisääntymässä.

  Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ovat valinneet vuoden 2015 vihannekseksi sipulin. Perusteluna ovat maku, terveellisyys, ekologisuus, monipuolisuus ja hinta. Siitä vasta makuelämys.

  Ehdoton en halua olla. Siksi unkarilainen parsa maistuu joskus tosi hyvältä 😀

  • Marra sanoo:

   Tähän mulla ei oikeastaan ole mitään lisättävää 🙂

   Enkä minäkään ole ehdoton, rakastan esimerkiksi banaania. Ja syön ulkolaista parsaa siihen asti, kunnes kaksi omaa parsaviljelmääni alkaa kunnolla tuottamaan.

 2. RH sanoo:

  Se on kyllä totta, että kun riehaannutaan näistä trendi”superfoodeista”, unohdetaan, että yhtä hyvää ja parempaakin, ja lisäksi ekologista kamaa löytyy ihan omasta maasta, mahdollisesti lähimetsästä (jos sattuu asumaan metsän lähellä). Mutta kun se ei ole trendikästä syötävää, joku muikku-, lanttu- tai mustikkakukko. Pitää olla goji-marjaa. Ulkomailtahan kaikki hieno tulee! Nyt olis kovasti korvasieniäkin, just oli lehdessä juttua, että hyvä sienikevät.

  Ja merikilpikonnat kuolee myös niihin muovipusseihin, kun ne luulee niitä meduusoiksi ja syö.

  • Marra sanoo:

   Jep, muikkukukko on enemmän kuin out, mutta gojimarja in. Ja kuka takaa, että se gojimarja on hygieenistä ja oikeasti puhdasta, ettei kasva jonkun saasteen keskellä. En sinänsä niitäkään vastusta, varmasti on marjana terveellinen, mutta henk.koht. poimin mieluummin mustikoita, jotka on myös ns. superfoodeja nekin ja ainakin tiedän mistä ne tulee 🙂

   Muovi on tosi paha juttu merissä kaikin puolin. Linnutkin kuolee monesti siihen, kun niiden vatsa on vain liian täynnä kaikenlaista muovijätettä, pullonkorkkeja yms.

 3. Hirnakka sanoo:

  Jep, tuossa ylläpä kaikki olennainen onkin jo sanottu. Mutta näin yrittäjänä lisäisin vielä sen, että kotimaassa tuotettu tukee myös kotimaista työllisyyttä, lähiruoka tukee ehkä tuttua ruuantuottajaa.
  Täällä landella, missä matkat ovat pitkät ja bussit kulkee harvoin, joutuu ajamaan, omalla autolla. Samalla ajolla onneksi voi hoitaa ne paikalliset luomujauhot ja polarjuustot paikallisen meijerin myymälästä, hakea paikallisesta lihamyymälästä paikallista (tai edes kotimaista) lihaa ja toki tehdä työjuttujakin. Se mikä on todellista luksusta on oma kanala. Ja suvun innokkaat riistamiehet.

  Joka ikinen kerta kun joudun ostamaan kaupasta muovikassin ostoksilleni, tunnen pienen pettymyksen piston sisälläni, autossa kun on kestokasseja vaikka kuinka mutta aina ne eivät tartu matkaan.

  Mutta kyllä minä matkustan Epsanjan talolle lentäen, toki meitä menee neljä samalla lennolla.
  Ihan kaikessa ei voi aina olla niin eettinen mutta edes pyrkimys hyvään kai lasketaan?

  Vinon hymyn sen sijaan saavat nämä merilevägojimarjasivettikissanpapanakahvin ylivertaisuutta hehkuttavat ’ekotyypit’. Paita saattaa olla reilun kaupan puuvillaa mutta samassa hikipajassa ne tehdään kuin henkkamaukan teepaidatkin. Kangaspakka vaan on eri. Been there, seen it.

  • Marra sanoo:

   Ylipäätään musta jo pelkkien Suomen kelien takia on oikeutettua liikkua autolla, eikä talsia tuolla loskassa, kylmässä ja rännässä, vaikka olisi vähän lyhyempikin matka. Ei täällä ole paljon mahdollisuuksia viettää siestaa palmun alla ja elää mañana-meiningillä, vaan töitä on tehtävä säässä kuin säässä, eikä siinä hermo kestä ellei kulkeminen suju.

   Mä ostan aika harvoin muovikasseja, mutta syy siihen on ennenkaikkea säästö. Muovikassit vie pitkässä juoksussa paljon rahaa. Mutta kätevää kun samalla tulee oltua vahingossa ekologinen 😀

   On mullakin tällä hetkellä lennot varattuna ja jos olisi enemmän varallisuutta, niin matkustelisinkin enemmän. Mutta tuskin silti saisin kiinni erästäkin täkäläistä julkivihreää, jonka kaukolentojen määrä huimaa päätä. Mutta onhan se niinkin, että jokainen on ekologinen valitsemassaan asiassa, ei kaikessa tarvi olla. Ja ulkomaanmatkailu on sikäli kannattavaa, että maailma avartaa ja täällä omassa kulttuurissa pölyttyviä aivojamme on välillä ihan järkevääkin tuulettaa ja nähdä, että erilaillakin voi elää, hyvässä ja pahassa.

   Hikipaja-asiatkin on mielenkiintoisia. Ehdottomasti kaikilla pitäisi olla turvalliset, reilut ja ei-riistävät työolot. Mutta sitten taas esimerkiksi en välttämättä kokonaan tuomitsisi lapsityövoimaa, sillä onhan se joissain tapauksissa parempi vaihtoehto, kuin joutua prostituoiduksi tai elintenluovuttajaksi. Asioilla on aina monta puolta. Mutta joka tapauksessa on hyvä, että tietoisuus lisääntyy ja etenkin länsimaisia yrityksiä pakotetaan vastuuseen.

   • Hirnakka sanoo:

    Niin, tuolla halvan työvoiman maanosissa (missä ne meidän ekologiset reilunkaupan puuvillapaidatkin tehdään) ei ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin meillä rikkaassa pohjolassa. Ei lastenhoitoa, ei päiväkoteja. Jos olisi, rytkyjä ei kannattaisi siellä tehdä työvoiman kalleuden takia… Eli äidit ottavat (pakosta) jälkikasvuaan mukaan töihin ja lapset tekevät pienestä pitäen jotain hommia. Eihän se suinkaan reilulta tunnu meidän näkövinkkelistämm,e mutta ehkä ne lapset sentään eivät joudu vielä karumpiin oloihin seksiorjiksi. Kuinkahan moni meistä olisi valmis ottamaan lapsensa töihin mukaan?

    Eilenköhän se oli, kun YleX:n Etusivu -ohjelmassa puhuttiin reilun kaupan tuotteista. Sitä puolikorvalla kuunnellessani tulin tietämään senkin, että monet ottavat kaupassa niitä reilun kaupan banaaneja mutta punnitsemisvaiheessa painavat halvimman tarjousbanaanin numeroa. Eli halutaan kyllä tukea, muttei ollakaan valmis maksamaan siitä tuestamme. Melko sikamaista tekopyhää hurskastelua, sehän on kuin varastaisi niiltä reilun kaupan tuottajilta.

    • Marra sanoo:

     Joo, lapsityövoima ei ole ihan yksinkertainen asia sekään, todellakaan.

     Mutta jopas on todella sikamaista toimintaa, että ihmiset ottaa reilun kaupan banaaneja, mutta maksaa vain halvimmasta. Kauppiaan kannaltahan tuo johtaa siihen, että reilun kaupan banaaneista menee mystisesti iso osa hävikkiin, siis varastetaan. Ja normibanaaneja myydään yli tilatun määrän. Siinä on kirjanpitäjälle korjailtavaa… Mutta miksi ihmeessä pitää ottaa niitä banaaneja, jos niistä ei ole valmis maksamaan? VARKAAT, sanon minä…

     • Hirnakka sanoo:

      Itse asiassa, tarkka rikosnimike on kavallus. Se on raskaampi rikos kuin näpistys.

      • Marra sanoo:

       Mun mielestä se on kyllä petos. Kavallus se olisi, jos kaupan työntekijä tekisi niin. Mutta asiakkaan kyseessä ollessa minä länttäisin rikosnimekkeeksi petoksen. Tosin en ole juridiikan asiantuntija, mutta mutta silti… 😉

       • Hirnakka sanoo:

        Se. On. Kavallus. Trust me 😉

        • Marra sanoo:

         Hmm, mun järjen mukaan voi kavaltaa vain jotain, mitä on ensin uskottu kavaltajan haltuun ja josta hän on tilivelvollinen jollekin ja sitten tilittääkin vain osan. Mutta jos asiakas ostaa banaaneja, niin ne ei ole uskottu hänen haltuun vaan siirtyy vasta maksutapahtuman yhteydessä asiakkaan omaisuudeksi. Ja kun taas maksutapahtumassa käytetään väärää perustetta, niin se on petos. =Maallikon oikeusoppia 😀 Joudun vielä tarkastamaan asian joltakin lakimieheltä, koska muuten jää vaivaamaan liikaa 😉

 4. Simpukka sanoo:

  Paljon samanlaisia mietteitä olen pyöritellyt omassa päässäni. Muutenkin mun mielestä mennään aina metsään siinä vaiheessa, kun lähdetään sormella osoittelemaan toisia. En usko, että siihen on nykymaailmassa kenelläkään varaa. Meistä EI KUKAAN pysty elämään niin eettisesti puhtaasti ja ekologisesti, että voisimme lähteä omien valintojemme pohjalta tuomitsemaan tai edes arvostelemaan kenenkään toisen toimintatapoja. Enkä luonnollisestikaan tarkoita mitään systemaattista ja radikaalia luonnon turmelemista (jätteet luontoon, öljyt mereen jne…) vaan juuri noita kirjoituksessasi esittämiäsi asioita; valintoja, joita tehdään yksilötasolla ja joiden pohjalta sitten osa tykkää osoitella toisiaan sormella (ja ilmeisesti samalla kokea itseään paremmaksi ihmiseksi).
  Jos jokainen pyrkii osaltaan sellaiseen normaaliin ekologiseen elämäntyyliin, niin uskon silläkin olevan jo paljon vaikutusta. Ilman sättimisiä ja arvosteluja on porukalla myös paljon parempi mieli.
  Me kun ollaan jokainen kuitenkin niin ihanan täydellisiä ja samalla ihan yhtä ihanan epätäydellisiä.

  P.S. En nyt jaksanut lukea kaikkia ylläolevia kommentteja, joten pahoittelen, jos tulee toistoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s