Sipilän tuottavuusloikka

Tuli sitten tämäkin päivä, että tekee mieli kirjoittaa blogiini jotain politiikkaa sivuavaa. Lienee siis tässä vaiheessa jo parempi ilmoittaa, että seuraava postaus käsittelee sitten taas kesälomaa 😉

Olen vain seuraillut huvittuneena tuota pääministerin innostusta pidentää työaikoja tai laskea palkkoja. En tietenkään ole mikään työ- ja elinkeinoelämän asiantuntija, mutta sen sijaan olen oman työelämäni tuntija. Työelämä kun on jo nykyään aika paljon monimuotoisempaa, kuin eräät ehkä luulevat. Itselläni esimerkiksi on kaksi työnantajaa. Toinen tarjoaa minulle tällä hetkellä töitä maksimissaan 22,5 tuntia viikossa, toinen taas minimissään 25 tuntia viikossa, joinakin viikkoina muutaman tunnin enemmän, mutta ei juuri koskaan yli 30 tuntia viikossa. Kummallakaan osa-aikaisella työllä en pärjäisi pelkästään, mutta kahdesta työstä saan koostettua itselleni ihan ok palkan. Kysynpä vain, kun kumpikaan työnantajani ei tarjoa edes sitä perus 37,5 tuntista työviikkoa, niin millähän logiikalla nämä yksityiset työnantajani innostuisivat pidentämään työaikaa? En usko, että millään logiikalla.

Lisäksi kun maa on täynnä työttömiä, niin onko jotain järkeä lisätä jo entisestään ylityöllistettyjen vähäisten työntekijöiden määrää ja tuupata ihmiset työuupumuksen partaalle, vai olisiko sittenkin järkevämpää ottaa käyttöön lyhyempi työviikko useammalle ihmiselle? Kaunistuisivat työttömyystilastotkin samalla.

Olen miettinyt myös mahdollista palkka-alea peilaten omaan tapaukseeni. Leikitäänpä, että palkkoja laskettaisiin vaikkapa viisi prosenttia tuottavuuden nostamiseksi. No, toinen työantajani on kotimainen yksityinen yritys, jolla on omaa tuotantoa. Viiden prosentin palkka-ale ei kuitenkaan tietenkään tarkoita viiden prosentin alennusta lopputuotteen hintaan, koska palkkamenot ovat vain oma pieni osuutensa hinnanmuodostuksesta. Jos siis viiden prosentin palkka-alella saataisiin aikaan esimerkiksi puolen prosentin alennus lopputuotteen hintaan, se ei lisäisi kansainvälistä kilpailukykyä käytännössä millään tavalla. Tilanne markkinoilla kun on suunnilleen se, että iso kansainvälinen kilpailija myy liki vastaavaa tuotettaan noin 50% halvemmalla, kuin suomalainen perheyritys, niin siinä ei pienen suomalaisen perheyrityksen puolen prosentin hinnan alennus auta mitään. Suomalainen yritys ei voi kilpailla hinnalla, vaan laadulla ja erikoistumisella. Tekisi mieli sanoa klassisesti, että Suomella on vain kolme tapaa, mikäli halutaan saada vienti vetämään ja ne ovat erikoistuminen, erikoistuminen ja erikoistuminen.

No mietitäänpä toista työnantajaani sitten. Toinen työnantaja kun on ulkomainen suuryritys, niin nehän vain nauraisivat partaansa siellä pääpaikallaan, kun Suomessa laskettaisiin palkkoja ja näin ollen heille jäisi isommat voitot tästä maasta. Toisin sanoen Suomesta karkaisi vain rahaa ulkomaille.

Jos ajatellaan vielä sitten tilannetta ihan itseni kannalta, niin mikäli palkkani laskisi sen viisi prosenttia, laskisi myös veroprosenttini ja näin ollen valtio saisi vähemmän rahaa. Ja mitä vähemmän minulla on rahaa käytettävissäni, sitä vähemmän kulutan ja valtio jää vaille 24% arvonlisäverojaan.

Että en nyt oikein tajua, miten työajan pidentämisellä tai palkan alentamisella saataisiin lisää verotuloja valtion kassaan tai viennin kilpailukykyä parannettua. Mutta ehkä muiden ihmisten työelämä on niin erilaista, että homma toimisi. Ehkä olen vain vetänyt omassa ajattelussani mutkia liian suoriksi, mutta jotenkin minusta tuntuu, että on niitä mutkia vetänyt joku muukin suoriksi omassa päässään.

Joka tapauksessa, olen viimeiset kuusi vuotta tehnyt 40-55 tunnin työviikkoja, joten työajan pidentäminen lienee omalla kohdallani jo hoidettu. Maksan myös isoja veroja, sillä en saa minkäänsortin vähennyksiä. Moni isotuloisempi maksaa pienempiä veroja, kuin minä, joka koostan sen järkevän palkkatason olemalla monesti seitsemän päivää viikossa töissä. Joten olisi ihan kiva, jos niitä verorahoja käytettäisiin järkevästi. Sekoitan nyt toki puurot ja vellit, mutta tulipa mieleeni tässä yhteydässä pääkaupunkiseudun potilastietojärjestelmä, joka maksaa jotakin 400 miljoonaa euroa. Kyllä on taas maksajaa kusettu. Potilastietojärjestelmä on käytännössä kuin mikä tahansa CRM-järjestelmä, joka tarvitsee toki vielä tiukemman suojauksen, mutta mikään yritys ikinä ei maksaisi tuollaisia summia jostakin hikisestä järjestelmästä. Valtioita ja kuntia aina huijataan… Jotta kiitos vaan, säästöjä jostakin järkevästä kohteesta (niitä taatusti löytyy valtion budjetista, niitä hukkaputkia) ja minä maksan mielelläni verorahoistani niitä hoitajia sairaaloihin ja vanhainkoteihin eikä tarvitse eläkeläisiltäkään leikata.

Tjaah, ei varmaan pitäisi kirjoitella kärttyisiä viestejä yöllä, vaan mennä nukkumaan, jotta jaksaa taas huomennakin mennä sinne työpaikalle tienaamaan niitä verorahoja valtiolle, jotta voivat sitten taas käyttää niitä euroja kuin mitkäkin vatipäät.

-Marra

Kategoria(t): Paasausta, Valitusta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Sipilän tuottavuusloikka

 1. Tita sanoo:

  Amen. En voisi paremmin itse tulostaa näppikseltä.
  Terveisin entinen yrittäjä – kiitos älyttömän verotuksen.

  • Marra sanoo:

   Joo tuosta saisi ihan oman aiheensa, kuinka ainut keino lisätä työllisyyttä olisi helpottaa yrittämistä eli pienentää etenkin pienyritysten verotaakkaa.

 2. Sanna sanoo:

  Mua kans huvittaa tuo logiikka; pätkätöitä ei suostuta vähentämään, mutta silti halutaan pidentää työaikoja…

  • Marra sanoo:

   Niinpä. Ja nykyään on se kaiken pahan alku ja juuri nollasopimus, jolla työntantaja voi tarjota työntekijälle töitä 0-40 tuntia viikossa. Välillä siis ei ole ollenkaan töitä, mutta mikäli työnantaja tarvitsee, työntekijä on velvoitettu tekemään se 40 tuntiakin viikossa, jolloin ei voi käytännössä hakea toista työtä rinnalle, vaan odottaa kiltisti korvauksilla, silloin kun vaikkapa pariin viikkoon ei ollenkaan töitä. Että tuollainen sitten on laillista, mutta työaikaa pitäisi kuitenkin pidentää. Hohhoijaa….

   • Sanna sanoo:

    Se oli kai sellanen porsaanreikä, kun ei saanut olla sopimuksessa että ”tarvittaessa työhönkutsuttava”. En tiedä, onko siitä sanottu varsinaisesti missään laissa, mutta mun viimeisimmässä työpaikassa uus omistaja jalomielisesti lupasi, että ei jatkossa enää sellaisia, vaan vakituisia kaikki. Tuloksena kaaos, tavarat myöhässä ja vastaavasti täysin kuolleita hetkiä, jolloin työntekijät vaan virkkas tai luki lehtiä tai kuka mitäkin. Alkoi kummasti tulla niitä nolla- ja muita sopimuksia…

    • Marra sanoo:

     Mä tykkään siitä, että mun toisella työnantajalla on noi osa-aikaiset sopimukset sillain, että on vaikka vähintään 20 tuntia viikossa töitä, jota tarkastellaan puolen vuoden ajanjaksolla ja jos työnantaja ei ole sitä tarjonnut, niin se tarvii maksaa kuitenkin. Käytännössähän yleensä on kuitenkin aina enempi töitä, mutta on kuitenkin tietty rahallinen vähimmäisturva ja helpompi suunnitella muuta elämää, kun tietää paljonko niitä töitä suunnilleen on.

 3. Heidi sanoo:

  Siun kannattaisi ehke harkita politiikkaan siirtymistä. Vink.

  • Marra sanoo:

   En usko, että kykenisin moiseen. Niissä hommissa joutuu osallistumaan kaiken maailman kissanristiäisiin ja pönöttäjäisiin ja mun sietokyky sellaisia kohtaan on suunnilleen nolla…

 4. Hirnakka sanoo:

  Olet kyllä niin asioiden ytimessä kuin ikinä.
  Minä aloitin toiminimiyrittäjänä mutta ensimmäiset tilikaudet kertoivat, että hullun hommaa. Työllistin itseni lisäksi kaksi osapäiväistä. Niinpä pistin toiminimen pois ja perustin osakeyhtiön. Liian kallis on yhden naisen maksaa toiminimestä. Ja kun niin moni naisvaltainen tai käsityöala (hieroja, kampaaja jne) joutuvat lähes lähtökohtaisesti toimimaan omalla yrityksellään. Se on sitä pakkoyrittäjyyttä. Joku ruppainen alennus yel-maksuista ei paljoa lohduta kun alv-taso on lähtökohtaisesti kaikille sama, riippumatta yrityksen liikevaihdosta. Minusta se olisi reilua, että veroja maksetaan tuloja myöten, isommasta enemmän. Ja sitten joku katto, ettei lypsävää lehmää tapettaisi ahneudella.

  Ja mitä tulee tuohon potilastietojärjestelmään, olen kanssasi liikuttavan yksimielinen. Viime vuonna vietin sattuneista syistä useamman vuorokauden sairaalassa ja sain lähes aitiopaikalta seurata potilastietojärjestelmän toimivuutta. Lainausmerkit tuohon ””.
  Jumaliste, meillä on valtionhallinnossa varmaan tuhat erilaista järjestelmää eivätkä ne vieläkään, vuonna 2015 keskustele keskenään joko järjestelmän tai lainsäädännön typeryyksien vuoksi.

  Niillä rahoilla, mitä valtio, kunnat ja kaupungit syytävät vuodessa muutamalle tietojärjestelmätalolle voidaan kai sanoa, että hulluhan se on joka maksaa. Ja osakkeenomistaja nauraa matkalla pankkiin.

  • Marra sanoo:

   Omastakin kokemuksesta voin sanoa, että yksi isoimpia ongelmia pienyritykselle on järjettömän kokoiset verot ym veroluonteiset maksut. Vaikkei olisi juuri liikevaihtoakaan, niin maksuja kyllä on…

   Tuli mieleeni vielä muutama vuosi sitten tehdyt Espoon kaupungin kotisivut, jotka maksoivat monta miljoonaa. Ihan kun niitä täysin päteviä ja toimivia nettisivuja ei saisi muutamalla tonnilla. Mutta tyhmä ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa. Mutta ihan uskomatonta on meininki ja sitten tuollaiset isot globaalit sivustot toimii sujuvasti ihan muutaman hassun työntekijän voimin… Olikos Instagramillakin joku 13 työntekijää tai jotain…

   • Hirnakka sanoo:

    No jotain tuommoista minäkin muistelen Instagramista lukeneeni. Vähemmän on enemmän mutta nuo isot ohjelmistotalot ja muut ovat olleet valtion ja kuntien syöttiläinä niin eiväthän ne tuosta enää suostu opituista tavoistaan luopumaan. Liiketoimintaahan sekin on, että ottaa löysät pois sieltä mistä sitä saa, valtiolta ja kunnilta ehkä helpoiten.
    Ja ei, minulla ei ole yhdenkään ohjelmistotalon osakkeita. Eikä varmaan tulekaan.

 5. zim sanoo:

  Hyvä postaus ja samaa mieltä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s