Maailman pienin parsakaali

peukku_parsakaalille

Kasvatin tänä vuonna varmaan maailman pienimmän parsakaalin. Tosin elän toivossa, jos se vielä kasvaisi hiukan. Minun tuurillani tosin joku yöhalla sen vie, ellen sitä pian kerää mukaani. Tai siis niitä, on niitä useampia, mutta kaikki yhtä pieniä. Tällä kertaa syytän kyllä kesää, enkä vajavaisia viherpeukalon taitojani…

Tällä hetkellä olen keskellä 13 päivän työputkea, kohdassa 6/13 on suoritettu ja vielä seitsemän päivää edessä. Kaksi tulevista seitsemästä päivästä on tuplatyöpäivää, jolloin olen kahdessa eri työssä saman päivän aikana. Pitäisi varmaan suorittaa joku laskutoimitus, paljonko näitä töitä pitäisi lisätä, jotta hallituksen suunnittelemien säästöjen jälkeen pääsisin samaan tulotasoon. No, liian monimutkaista alkaa laskea sunnuntailisien ja parin palkattoman pyhäpäivän vaikutusta. En jaksa sillä päätäni tässä vaiheessa vaivata.

Mutta se minua ärsyttää näissä nyt kaavailluissa säästöissä, että ne osuvat juuri matalapalkka-aloihin ja fyysistä työtä tekeviin. Sunnuntailisistä säästöt eivät kosketa rahtuakaan niitä hyväpalkkaisia työntekijöitä, jotka eivät muutenkaan työskentele viikonloppuisin. Samoin sairauslomapalkan leikkaukset osuvat paljon kovempaa niihin, jotka tekevät fyysistä työtä, koska oli sitten kuumeessa tai jalka poikki, niin jonnekin toimistoon istumatyöhön voi vielä mennä, mutta sinne fyysiseen työhön ei niin vain mennäkään. Koittakaapa vaikka mennä nilkka murtuneena hoitajaksi sairaalaan tai kauppaan purkamaan kuormaa, niin eipä tuo onnistu, mutta olenpa sen sijaan itse aikoinaan toimistohommissa kantanut muutaman viikon ajan ruokaa työntekijälle, joka istui tietokoneensa luona nilkka murtuneena.

Pointtina siis, että olisi kiva jos nämä leikkaukset kolahtaisi myös valkokaulusväkeen. Vaikka itsellänikin siis tulee osa tuloista sieltä siististä toimistotyöstä, eikä pelkästään kaupasta, mutta jotenkin en nyt vain jaksa uskoa, että talous lähtee sillä nousuun, että kuritetaan niitä käytännön työtä tekeviä vuorotyöläisiä. Kun tilanne on tälläkin hetkellä se, että useammallakin kaupan kollegalla on tili tyhjä jo viisi päivää ennen palkkapäivää ja rahaa joudutaan lainaamaan palkkapäivään asti ihan perustarpeisiin, niin paljonkohan niistä tuloista on oikeasti varaa vähentää? Kaupanalalla kun osa-aikaiset työsopimukset ovat yleisempiä kuin kokoaikaiset ja näitä osa-aikaisia työsopimuksia ei sovelleta vain esimerkiksi opiskelijoihin, vaan ihan niihin ”pelkästään” työssäkäyviinkin työntekijöihin, niin siitähän se riemu ratkeaa, kun teet töitä muutenkin vajaita määriä ja sitten napsitaan pois lisät sun muut. Mutta ei siinä mitään, kyllähän hallituksen varmaan kannattaa kokeilla mihin tämmöinen johtaa, lykkyä vaan tykö 😉

Positiivista on kuitenkin se, että kerrankin meillä on hallitus, joka tekee jotain. Edelliset kun eivät ole oikein mitään tehneet, korkeintaan jakaneet rahaa ja tuhlanneet lisää. Säästää on nyt toki pakko, mutta edelleen olen sitä mieltä, että niitä turhiakin menoja sieltä valtion budjetista löytyy taatusti roppakaupalla, joten jos vaikka säästettäisiin niistä, ennen kuin palkoista. Sitä paitsi ihan yrityselämästäkin löytyy hyviä esimerkkejä siitä, että menestyä voi niinkin, että säästää kaikesta muusta, mutta maksaa alan normaalitasoa parempaa palkkaa 😉

Joo-o ja lässyti lää, runosuoneni katkesi nyt tähän. Reilun kymmenen tunnin päästä on taas oltava tienaamassa niitä roposia. Ja sitä Suomen talouden hyvinvoinnin suurinta estettä, tuplapalkkaa sunnuntailta 😉 Huhuu, mitä jos vähentäisitte mieluummin sitä vientiyritysten verotusta ja helpottaisitte yrittäjäksi ryhtymistä ylipäätään? Saattais auttaa enemmän, kuin yksipuolinen palkanlasku.

Lieneeköhän tuo otsikkoni ja kuvassa oleva parsakaali joku anekdootti Suomen tuottavuudesta tai jotain. En tiedä, mutta se oli kyllä vahinko. Postauksessa nimittäin piti kerrottaman vain tuosta parsakaalista ja siitä, että työelämä häiritsee vakavasti vapaa-ajan harrastuksia kuten bloggausta, kun ei ole aikaa blogata. Mutta näköjään sitä aikaa taas olikin pidemmän tekstin verran. Tai ei sitä olisi, mutta kunhan taas kirjoitin. Kun oli mukamas asiaa, vaikka kaikkihan nämä jutut jo tietävät. Mutta kyllähän maailmaan tekstiä mahtuu…

Öitä!

-Marra

Kategoria(t): Elämää, Kesä, Ruokaa, Syksy, Valitusta, Viherpeukalointia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Maailman pienin parsakaali

 1. Sanna sanoo:

  Ja jos aattelee ihmisiä, jotka saa jonkun vakavan sairauden, jonka hoitoonkin menee rahaa, niin millä ne elää/elättää perheensä sairaana? Eihän ne lapset syö sen vähempää tai sähkö maksa sen vähempää, vaikka maksaja on sairas!

  • Marra sanoo:

   Joo kyllähän tuo saikkukorvausten leikkaus muuttaa aika radikaalisti systeemiä. Itsekin kun viime talvena olin useamman viikon saikulla, niin olisihan se ollut ihan eri juttu, jos ei olisikaan saanut palkkaa, vaan Kelan korvausta. Toki se on arkea jo nyt niille, jotka eivät ole vakituisessa työsuhteessa tmv. Mutta ongelmallisinta tämä on juurikin niissä talouksissa, jossa on niin pienet tulot, että käytännössä säästäminen sinne pahan päivän varalle ei ole mahdollista, kun kaikki menee vaikkapa niiden lasten elättämiseen, niin onhan tämä aika raju muutos.

   Taitaa olla Sipilä päässyt toteuttamaan märän unensa entisenä yrittäjänä, että lasketaan työntekijöiden palkkoja ja saikkukorvauksia 😉

 2. Simpukka sanoo:

  Söpö hän on! Baby- Broccoli.

  Tuli nyt vain tässä mieleeni, kun oli puhetta parsa-ajasta täällä, että mitä parsaa sinä tarkoitat?
  Meille se ”oikea” parsa on sitä vaaleaa tankoparsaa. Samaan aikaan maalis- toukokuussa on myynnissä myös halpisparsaa eli vihreää parsaa.

  Ja taas tämä parsakaali on täällä ihan toisella nimellä ja toisessa kategoriassa. Meillä siis Broccoli.

  • Marra sanoo:

   Niin kun puhun parsasta niin tarkoitan parsaa. Ja tuo tuossa kuvassa on parsakaali eli broccolli. Englanniksi parsa on asparagus, siis se parsa, jonka parsa-aika on keväällä, mistä silloin aikanaan puhuttiin 🙂 Parsa ja parsakaali on mullekin eri asioita, en kutsu parsakaalia parsaksi. Tosin tankoparsassa tykkään sekä valkoisesta että vihreästä ja itse kasvatan vihreää parsaa mökillä ja täälläkin se parsa-aika on keväällä. Täällä Suomessa tosin jos ostaa sitä vihreää tankoparsaa kaupasta, niin sekään ei ole mitään halpisparsaa, vaan kallista sekin.

   Mutta parsakaalin aika on nyt. Tai olisi jos olisi erilaiset kelit.

 3. rantakasvi sanoo:

  Syö nyt äkkiä nuo pikkuparsakaalit, ettei joku ötökkä kerkiä 🙂

  Valkoista ja vihreää tankoparsaa tuodaan Suomeen kevätkesällä. Silloin kun Unkarissa ja Espanjassa on parsa-aika. Kyseisistä maista pääosin on tuontia. Unkarikainen vihreä tankoparsa on silloin kohtuuhintaistakin, pari euroa iso nippu. Söimme viime keväänä sitä muutaman kerran, onhan se hyvää.

  • Marra sanoo:

   Älä nyt kun mä kuvittelen epätoivoisesti, että ne vielä kasvais 😉

   Joo välillä sitä vihreää parsaa on tarjouksessa, mutta pääosin se on mielestäni aika lailla yhtä kallista, kuin valkoinenkin. Ens vuonna mun ei tarvinne enää ostaa parsaa, vaan oman maan tuotokset alkaa olla siinä iässä, että pääsen syömään. Tankoparsalla kun kestää viitisen vuottaa alkaa tuottaa. Mutta sitten kun siihen tuottoikään on kerran päästy, niin joka vuosi tulee satoa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s