Naatit ja naatti

omat_porkkanat

Mieheni viljeli tänä vuonna meidän ensimmäiset omat porkkanat. Itse olin suhtautunut asiaan niin, että porkkanoiden viljely on jotenkin hankalaa, enkä siksi ole koskaan kylvänyt sellaisia. Miehellä ei onneksi ollut moisia ennakkoluuloja, joten hän osti porkkanansiemeniä ja kylvi ne. Niitä tosin laitettiin todella tiheään, kun epäiltiin, että itävätköhän ne edes. No, kyllä ne itivät ja kasvoivatkin. Ensimmäiset porkkanat söimme tosi pieninä ja toivoimme, että jäljelle jäävät mahtuisivat sitten kasvamaan isommiksi. Ja niinhän siinä on käynytkin. Edelleen on tosin porkkanoita mullassa, toivottavasti ne jaksavat vielä kasvaa, mutta saapa nähdä. Joka mökkireissulla on kuitenkin muutama porkkana harvennettu parempiin suihin.

naatit

Omien porkkanoiden kohdalla olen alkanut ensi kertaa miettiä, mitähän noista porkkanoiden naateista voisi tehdä. Tähän aikaan nostettavien porkkanoiden naatit eivät ole enää ihan parhaimmillaan, mutta hiukan aiemmin nostettaessa ne ovat todella freesejä. Tuntui ihan typerältä heittää niitä hukkaan ja mietin, olisiko niitä voinut käyttää esimerkiksi jossakin salaatissa. Kuulosti vaan ihan tuntemattomalta käsitteeltä joku porkkanan naattien syöminen. Tänään kuitenkin tutkin asiaa ja löytyi sitä netin syövereistä ainakin useampi porkkanannaattipesto-ohje. Niitä siis voi syödä, kivaa!

Samassa yhteydessä mietin, että milloinkohan tässä maailmassa minulla olisi muka aikaa syventyä johonkin itse tehtävään pestoon. Minulla on aivan liian vähän vapaa-aikaa moiseen. Tai ehkä se itse peston tekeminen ei niin kauan tuota fyysistä aikaa ottaisi, mutta sellaista henkistä energiaa moisiin ylimääräisiin harrasteisiin ei ole. Kotona kun ehtii työn ohessa käydä lähinnä nukkumassa ja pesemässä pyykkiä, sekä toki tekemässä ruokaa, mutta ne ruoat menevät sillain helposti tuttuja ratoja, missä ei tarvitse miettiä, että mitä aineksia tähän tulikaan. Sitten taas jos on enempi vapaa-aikaa, niin paukkaan tallille hevosta liikuttamaan, jotta säilyy poni fyysisesti terveenä ja minä henkisesti. Ja onhan tietysti tämä bloggailuharrastuskin pois uusien kokkailukokeilujen ajasta.

Mutta niin, ihan vakavasti ajateltuna minulla on liian vähän vapaa-aikaa, vaikka siltikin jos ajatellaan maailmanlaajuisesti, niin kuulun ehdottomasti kermaperseiden osastoon, kun voin ylipäätään käyttää termiä vapaa-aika ja harrastaa, mitä minua huvittaa. Kaikesta huolimatta, olisi se silti kiva, jos olisi enemmän vapaa-aikaa kuin tällä hetkellä. Voisi sitten vaikkapa tekaista joskus sitä naattipestoa 😉

-Marra

Mainokset
Kategoria(t): Elämää, Ruokaa, Viherpeukalointia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Naatit ja naatti

  1. Sanna sanoo:

    No pesto on onneksi helppo ja nopea tehdä 🙂 itse en kyllä osaa sellaista käyttää. Muistan Helsinginajoiltani, että marsu söi torilta ostettujen porkkanoiden naatit. Ja koira osan porkkanoista. On jääny muistiin, kun koira löysi torilta (niin, ei kukaan koskaan sanonut, että torilla ei saisi koiran kanssa kävellä, itse en sitä edes älynnyt kyseenalaistaa) maasta porkkanan, ja kantoi sitä suussaan pitkän matkaa jonnekin kävelykadulle, jossa istahdettiin penkille ja koira söi aarteensa. Siis se ei kyllä istunut penkille.

    • Marra sanoo:

      Katsomassani naattipeston ohjeessa oli ties mitä pähkinäöljyjä sun muuta, ei kuulostanut niin nopealta edes saada aineksia omaan keittiöön asti.

      Mut on kerran heitetty ulos torilta, kun olin Masan kanssa kävelyllä. En kans tajunnut, ettei sinne voi mennä enkä huomannut mitään kylttejä ja joku järkkäri tuli sitten ilmoittaan, että tänne ei saa tuoda koiria. No, menin sit jonnekin läheiselle ruohikolle koiran kans hengailee, kun meitä oli ollut isompi porukka siellä torilla kera ulkosuomalaisten vieraiden, niin pakko oli sitten itsekin jäädä palloileen lähistölle. Mutta en kans tosiaan tajunnut, ettei torille voisi mennä koira narussa.

  2. Hirnakka sanoo:

    Minä laitan sulle meiliin maailman parhaan peston ohjeen. Niin helppo, että varmasti onnistut ja aikaa menee noin 20 minuuttia. Leivän päälle ja vaikka munakkaan pintaan, kaikkeen se käy ja maistuu. Tämä on kanadassa asuvan suomalaisnaisen resepti ja muuan italialainen nuorimies oli lähestulkoon vesissä silmin kiitellyt maistettuaan. Lähetti äidilleen italiaan sen ohjeen 😉

    Meillä tukehtuivat porkkanat rikkaruohoon, oltiin just ne ratkaisevat viikot poissa ja vesiheinä sai ylivallan.

    Vapaa-aika on hämärä käsite, joko sitä on liikaa tai liian vähän, balanssia tuskin on.

    • Marra sanoo:

      Kuulostaa hyvältä pestolta 🙂

      Meillä ei tullut porkkanaosastolle rikkaruohoja, moneen muuhun sen sijaan kyllä…

      Vapaa-aika, mitä se on…

      • Hirnakka sanoo:

        Mun pitää oikeasti nyt tehdä töitä sen reseptin suhteen. Koska mun ’nyrkillinen’ on sangen epämääräinen mitta, ihan niinkuin ’sopivasti’ juuston suhteen. Basilikaakin laitetaan reilu puntti… niin, mikä on reilu ja mikä on puntti. Vähän kestää nyt tämä homma. Parasta olisi kun pääsisit käymään niin tehtäisiin se pesto kimpassa, öljyäkin laitetaan ’tarpeen mukaan’. Minullekin se resepti näytettiin kädestä pitäen, pecorinoa tuon verran ja parmesaania tuon verran, öljyä lisätään kunnes tahna on ’sopivaa’.

        Käännäpä tuo suomeksi 😉

        • Marra sanoo:

          Joo no alkaa kuulostaa siltä, että tuo ei ihan etänä onnistu. Pitää katsella sitten kun suunnistan jollekin Pohjois-Karjala ekskursiolle 😀

  3. rantakasvi sanoo:

    Minulle tuli noista porkkanoista lapsuus mieleen. Äiti kasvatti mm porkkanoita ja niitä tuli syötyä suoraan pellosta. Kasteltiin vaan tynnyriin (jossa seisonutta sadevettä!) ja huuhdeltiin ja sitten narskuteltiin. Osa naatista tuli siinä mukana aina syötyä. Ja hengissä, toistaiseksi 🙂

    • Marra sanoo:

      Porkkanoiden kasvattaminen on aika kivaa, täytyy ottaa uusiksi kyllä 🙂 Ja naatinkin syömisestä selviää näköjään hengissä…

  4. Simpukka sanoo:

    No hei… Pesto nyt on maailman helpoin ja nopein tehtävä, jos sulla on sellainen Standmixeri. (Tai ehkä sellainen sauvasekoitinkin käy. En ole kokeillut.)
    Mä teen joka kevät karhunlaukkapeston itse ja usein myös sen normaalin basilikapestonkin.
    Ei siihen mun mielestä sen ihmeellisempiä reseptejä tarvita ja tuskin niitä edes on, koska jokainen pesto on erilaista.
    Mutta jos nyt noin suunnilleen heitän määriä…

    Pari kourallista basilikaa (tai ehkä sitä porkannannaattia… ei ole kokemusta, joten kokeile itse)
    Kourallinen karkeaksi jauhettua parmesan- juustoa
    desi hyvää oliiviöljyä
    mahdollisesti kourallinen joko pistaasia tai saksanpähkinää (ei lainkaan ehdoton ainesosa)
    suolaa ja pippuria maun mukaan, mahdollisesti myös valkosipulin kynsi

    Ne päräytät sekoittimessa ja lisäät öljyä lisää aina tarpeen mukaan.

    Ensin kyllä maistelisin niitä porkkanan naatteja ihan yksinään ja oliiviöljyn kanssa (rasva ja suola vahvistavat aina makuja, samaten yrttien pilkkominen).
    Ja jos se maku ei innosta, sitten sekottaisin basilikaan. Kuitenkaan määräänsä kauempaa nuo pestot eivät säilöttyinäkään kestä. Hyvä puoli on se, että ne viherainekset menevät tosi pieneen tilaan, eli pieneen määrään pestoa menee paljon porkkanan naatteja, jos se toimii.

    • Marra sanoo:

      Meillä ei ole minkään sortin vekotinta, siis ei blenderiä, mixeriä eikä edes sauvasekoitinta. Ei ole kuin tavallinen vatkain ja se nyt ei käy juuri mihinkään hommaan 😦 Blenderi on kyllä ostoslistalla, kun haluaisin ruveta tekee smoothieita harva se päivä. Mutta kun kavereilta oppineena olen todennut, että pitää ostaa kerralla kunnollinen eikä ensin halpa, sitten toinen ja lopulta se kunnollinen, niin sitten jossakin rahanpuutteessa on jäänyt koko masiina ostamatta. Jotta jos nyt alkaisin sitä pestoa värkkäämään, niin joutuisin ihan käsin pilkkoon ja hienontaan, paljon veitsihommia. Meillä kun ei taida olla edes morttelia, en ainakaan muista 😀 Se hyvä puoli olis, jos pestoa tekis, että pesto-fani-ukkoni varmaan söisi sujuvasti kolmessa päivässä litran mokomaa mömmöä, että säilymisongelmia tuskin tulisi. Edellyttäen tietysti, että pesto onnistuisi, mutta jos se noista kaupassa myytävistäkin tykkää, niin kai sit mun tekemästäkin 😉

      Mutta ehkä mun pitää ensin tehdä vaan joku naattisalaatti, kun multa puuttuu oleellisia pestontekovälineitä, kuten blenderi ja mortteli ja ties mitä… 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s