Suojasään ulkoilua Masan kanssa

masa_nauttii

Edellisen postauksen sudenjäljistä siirrytään tutumpaan koiraeläimeen, nimittäin Masahan se täällä taas esiintyy. Olen tänä vuonna jotenkin erityisen ihastunut näihin nollakeleihin, kun on niin lämpimän tuntuista liikkua ulkosalla. Ja kuitenkin näin, että on lunta maassa. Oikein mukavaa 🙂 Hevosen kanssa tietysti ei niin mukavaa, kun kunnon paakkukelejähän tällaiset ovat, mutta se ei ole tällä kertaa haitannut, kun poni on ollut nyt hiukan lomalla. Koiran kanssa sen sijaan on ollut oikein mukavaakin liikkua. Hiukan lunta, mutta mukavan lämmintä 🙂

masa_tähyää

Mikäs se on vapaapäivänä koiran kanssa talsiessa, kaikessa rauhassa.

ojajään_reiät

Ojan yllä oleva jää oli jo aika reikäinen, mutta vielä siinä oli kantava jääkannaskin, mistä pääsi yli.

Perjantai-iltana kohtasin myös ihanan ihmisen, joka oli huolissaan turvallisuudestani. Työpaikan roskakatoksella kun oli spukeja dyykkaamassa, aika rajuin konstein, kun repivät väkisin lukitun oven auki päästäkseen dyykkaamaan. Jostain pihan toiselta puolelta juoksi nuori mies, joka pelkäsi, että dyykkaajat käyvät kimppuuni. Aika suloista 🙂 Eivät ne ole toistaiseksi kenenkään kimppuun käyneet, vaikkakin poliisi on ilmoittanut meille, että yksi niistä kantaa mukanaan puukkoa ja voi käyttää sitä, eikä samaan aikaan saisi mennä sinne roskakatokseen. No, työt eivät kuitenkaan tule tehtyä eikä töistä pääsisi ikinä kotiin, jos jäisi odottelemaan, että pääsee ihan ypöyksin sinne roskakatokseen. Niinpä en anna dyykkaajien häiritä työntekoani, vaan teen töitäni samalla kun humalaiset dyykkaajat kyselevät miksi olen niin vihainen (minäkö vihaisen näköinen akka… 😉 ) ja kommentoivat voimiani, kun paiskon vauhdilla päivän jätteitä menemään (ai miten niin raivoisasti viskon niitä… 😉 ).

Mutta niin, tosiaan se nuori mies tuli sinne oikein mukaan katsomaan, etteivät spurgut käy kimppuuni ja sitten kun sain kollegan seurakseni, niin tuo nuori mies häipyi, mutta hetken kuluttua poliisit kävivät poistamassa dyykkarit paikalta siltä illalta, joten nuori mies oli varmastikin soittanut myös ne poliisit sinne. Mielestäni ihanaa huolenpitoa, että on vielä tuollaisiakin ihmisiä, jotka huolehtivat toistenkin turvallisuudesta 🙂 Joltain opiskelijapojalta näytti minun silmääni tämä tyyppi. Toivon kohtaavani hänet vielä uudelleen, kun en ehtinyt siinä hässäkässä kiitellä. Vaikka en siis kokenutkaan olevani vaarassa, mutta oli silti mukavaa, että joku välitti turvallisuudestani, etenkin kun hiljattain sain sen oudon vartijan kimppuuni. Usko ihmisiin aina palautuu tämmöisten juttujen ansiosta 🙂

Tuo dyykkaus on monimutkainen asia. Minua ei siis yhtään haittaa, mikäli joku köyhä hakee roskiksesta ruokansa. Eikä se laitonta olekaan. Sen sijaan inhottavaa tuossa on se, että roskakatokseen murtautuvat deekut sotkevat siellä ihan tosi paljon ja firmalle tulee lisälaskuja katoksen siivoamisesta. Siellä on aina biojätteet ympäriinsä heiteltyinä ja tälläkin kertaa meikäläisellä sotkeutui kumpikin turvakenkä rahkaan, toinen edestä ja toinen takaa, kun rahkapaketti oli heitetty sinne maahan. Ja se rahka ei edes lähde mitenkään helposti niistä kengistä… Mutta juu, jos ottaisivat siististi, mutta rasittavaa on se, että koko katos on sisäpuolelta joka puolelta biojätteessä ja osin muissakin roskissa. Rahansa spuket käyttävät viinaan ja ruoka haetaan sitten roskiksesta. Surullisia tapauksiahan nuo ovat, mutta jokin ratkaisu pitäisi mielestäni keksiä. Ovathan he saaneet porttikiellon koko kauppakeskukseen, mutta eihän se tehoa. Lisälukkoja piuhoineen on asennettu roskakatoksen joka ovelle, mutta mikään ei tunnu pystyvän pitämään dyykkareita poissa. Niinpä niiden kanssa on toistaiseksi elettävä. Sääliksi käy kyllä sitä, joka joutuu sen katoksen siivoamaan, varmaan yksi ikävämpiä kohteita, kun on aina ihan karmeassa kunnossa niiden leviteltyjen biojätteiden takia.

Anyway, täällä on lusittu vapaa lauantai ja edessä on vielä sunnuntaikin vapaata, parasta just nyt 🙂 🙂

-Marra

Kategoria(t): Elämää, Fiilistelyä, Hevostelua, Koiruuksia, Talvi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Suojasään ulkoilua Masan kanssa

 1. Simpukka sanoo:

  Mä odotan niin sitä päivää, että jokaiseen EU- maahan saadaan kielto ruokajätteiden suhteen. Siis, ettei kaupallinen ala saa tuottaa ruokajätettä. Sillä päästäisiin tuostakin ongelmasta edes osittain eroon. Tai tiedä sitten, etsisivätkö siitäkin huolimatta jotain tarpeisiinsa liittyvää materiaalia.
  Tuskin mitään ongelmaa koskaan voi poistaa, mutta niitä voi edes hieman lieventää.

  Hienoa tosiaan, että joku ihan oma- aloitteisesti huolehtii toisten turvallisuudesta. Mieluummin moinen turvamies kuin se taannoin mainitsemasi. 😀
  Ihan ”normaalilta” ei kyllä tuokaan huolehtiminen mun korviini kuulosta. Siinä mielessä kyllä, että katsoi, ettei sinulle tapahdu mitään. Mutta että soittaa poliisit paikalle, jos ei mitään ole tapahtunut, niin on jo vähän outoa. Mä kun olen käsittänyt, että Suomessa poliisi toimii alimiehityksellä.

  • Marra sanoo:

   Onko tuollainen jossain, ettei kaupallinen ala saa tuottaa ruokajätettä? Kun en siis tajua, miten se on mahdollista, ettei tuota ollenkaan. Esim. kun asiakas jättää kanansiivet lojumaan tamponien päälle ja jugurtin karkkien päälle ja se siitä sitten myöhemmin henkilökunnan toimesta löytyy lämmenneenä, ainoa mahdollinen sijoituskohdehan on sen jälkeen biojäte. Tai kun hyllystä löytyy homeinen juusto, missä on vielä 2 kk päivämäärääkin jäljellä. Tai kun joku pakkaus hajoaa syystä x. Tai kun se banaani on jo valmiiksi mätä kauppaan tullessa. Siis tarkoitan vain, että en käsitä miten voisi olla kokonaisuudessaan niin, etteivät kaupat saisi tuottaa ruokajätettä, sillä joissakin tapauksissa sitä vaan tulee väkisinkin. Ja noille kännisille dyykkareille kyllä kelpaa sekin, eivät etsi kovinkaan priimaa tavaraa.

   Sikälihän tuo ”suojelija” oli ihan oikeassa soittaessaan poliisit, sillä murtautuminen jätekatokseen on rikos ja senhän nämä dyykkarit tekivät. Ja toisaalta niiden poliisien on pakko tulla paikalle, koska itse ovat ilmoittaneet meidän henkilökunnalle, että toinen noista paikalla olleista dyykkareista kantaa puukkoa mukanaan ja voi käyttä sitä, niin eipä siinä sitten jää vaihtoehtoa.

   • Simpukka sanoo:

    Ranskassa elintarvikejätteiden tuottaminen on kiellettyä. Ei siitä ole pitkäkään, kun asiasta uutisoitiin. Joo ei niitä pilaantuneita ruokia tietenkään voi kenellekään syötäväksi antaa (ehkä eläimille jossain määrin). Ne tietääkseni kompostoidaan.

     • Marra sanoo:

      Eipä sitä esim. homeista ruokaa voi oikein eläimillekään antaa. Mutta kompostoida toki voi. Toisaalta pitää muistaa, että biojätteeseen heittäminenkin on kyllä aikalailla kompostointia. Siis kun kuitenkin se biojäte menee meillä sinne biojäteastiaan eikä mihinkään sekajätteeseen, niin eiköhän se siitä kulkeudu kuitenkin ihan asialliseen käsittelyyn, ettei sikäli hukkaan mene, jos siitä vaikkapa multaa tehdään ruuan kasvattamiseen 🙂

      Mutta joo, niinhän se pitäisi hoitaa, että markettien pitäisi tehdä diilit hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, mutta siihen pitäisi lainsäädännöllä myös luoda järkevät puitteet. Sääntö-Suomi on sääntö-suomi, hyvässä ja pahassa.

      • Simpukka sanoo:

       Jossain luin artikkelin, missä kyllä kerrottiin esim. Keskon tekevän paljon työtä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Varmastikaan viimeisen myynti- tai käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita ei saa jakaa, mutta saman päivän päiväyksen tuotteita kylläkin.
       Eli ilmeisesti se sääntösuomi ei ole niin tarkka tässä asiassa. Katson jos löydän sen linkin.

       Ja kyllä, biojätteisiin menevä elintarvikejäte on varmasti kompostointia, se on selvää. Mutta biojätteisiin ei voi laittaa pakkauksissa olevia elintarvikkeita ja en usko, että millään isommilla ketjuilla on varaa laittaa henkilökuntaa lajittelemaan/ avaamaan niitä pakkauksia. Eli ne päätyvät poltettavaan jätteeseen, mikä on taas moneltakin osin se järjettömin ja epäekologisin vaihtoehto.
       Ne mädät banaanit ja huonot salaatit yms. ovat kuitenkin niin pieni osa tuosta roskiin menevistä tuotteista.

        • Marra sanoo:

         Kaikki ruokakauppaketjuthan tekee yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, mutta mun mielestä homma ei ole lähelläkään niin kokonaisvaltaista, että oltaisiin esim. lähellä sitä pistettä, että kiellettäis kokonaan ruokajätteen tuottaminen.

         Olen itsekin ollut vuosia sitten tilanteessa, että silloiselle tallille tuli leipää hevosille Keskon myymälästä, mutta kyllä se oli aika hys hys juttu, koska ihan niin ei olisi saanut niitä antaa…

         Kaikki kaupat myös alentaa tuotteita ja sen punaisen lapun vaikutushan on suorastaan maaginen, sillä päästään aika isosta osasta tuotteita eroon.

         Oman työhistoriani aikana olen käyttänyt paljonkin aikaa niiden salaattipussien avaamiseen, jotta biojäteastioihin menee vain se biojäte, eli kyllä toimii isolla ketjulla joskus niinkin. Meillä on ollut molempia malleja, sellaista biojäteluokkaa, että pakkauksia ei tarvi aukoa ja sellaista, että ne on auottava.

         Ne mädät banaanit ja huonot salaatit on itse asiassa yllättävän iso osa sitä roskiin menevää tavaraa, esim. kesäaikaan, kun nopeasti pilaantuvat, on ihan normaalia, että aamulla heviä tehdessä kun kerää huonot laatikoihin, niin saa kerättyä eurolavallisen huonoa heviä ja lava on noin puolitoista metriä korkea. Ja viimeksi illalla on käyty huonot läpi. Bakteerien määrä kaksinkertaistuu 20 minuutissa ja esim. kesähelteillä illalla läpikäyty hevi sisältää aamulla jo vaikkas mitä pilaantunutta.

         Mutta näin talvisaikaan esim. aamuisin heviroskaa kertyy ehkä viisi pahvilaatikollista ja se on kyllä paljon enemmän, kuin mitä muuta poistettavaa tulee. Muista puljuista en toki tiedä, mutta meillä ainakin on joka päivä niin, että se pilaantunut biojäte on suhteessa se isoin osa poisheitettävästä ruoasta, muut on todella vähäistä. Toki meillä pelataankin hyvin optimoiduilla tilauksilla, mikä tosin monesti asiakkaita ärsyttää, kun tavaran annetaan välillä loppua hyllystä, kaiken ei tarvitse kaupan ohjeistuksen mukaan riittääkään..

 2. Timo Lampi sanoo:

  Kyllä mäkin harrastan dyykkaamista, mutta aina kysyn luvan, jos se on mahdollista.
  Tässä männäkuussa yhdellä raksalla mestari tuli mua häätämään roskislavalta ja koko työmaalta. Onneks firman omistaja tuli paikalle ja sanoi että mulla on hänen lupa, olin unohtanut tästä mainita.

  Kyllä siisti dyykkaus on musta mukavaa. Saa tekemistä ja monesti myös sellaista jolle on todellista käyttöä. Mutta mähän oon harrastannu tätä noin 45 vuotta… :DDD

  • Marra sanoo:

   Kyl mäkin dyykkaan aina joskus. En tosin ruokaa, mutta hyödyllisiä tavaroita. Esim. tulevan kasvihuoneeni pleksit dyykkasin viime kesänä. Piti vielä soittaa kaveri hakemaan ne roskiksesta pakulla, kun ei mahtunu omaan autoon 😀 Mutta juu, en sotke paikkoja, enkä varsinkaan levittele biojätteitä pitkin poikin.

 3. rantakasvi sanoo:

  Tuo kauppojen jätekatostilanne oli joskus pari vuotta sitten enemmän esillä. Minusta on kamalaa jos esim päivämäärän takia pitää laittaa biojäte, esim leipä tms, lukkojen taakse. Olisi paljon parempi, että joku tarvitseva sen saisi. Mutta toki ymmärrän nuo sotkut. Organisointi pitäisi olla jo kaupassa ja sieltä jakaa. Mutta eikös senkin joku hemmetin Evira kiellä. Ja kauppa tekee sen mikä tulee halvemmaksi.

  Tuo yläkuvan Masasta on niin ihana, valmis rapsutusta varten : D

  • Marra sanoo:

   Evira helpotti hiukan sääntöjä muistaakseni viime vuonna, mutta edelleen se on himputin byrokraattista. Ilman pitkiä kirjallisia sopimuksia ei saa antaa edes sitä yhtä leipää. Käytännössä jakaminen on mahdollista vain yhteisöille ja organisaatioille (ei esim. yksityishenkilöille), koska nämä tarkat vastuuvaatimukset ja esim. säilytysvaatimukset. Oma työpaikkani on esim. Keski-Suomessa antanut/myynyt halvalla (en nyt muista kumpaa) vanhat kylmälaitteet jonkun tällaisen hyväntekeväisyysjärjestön käyttöön, jotta heille voi laillisesti luovuttaa kelpo elintarvikkeita, jotka ovat esim. kolhiintuneet kuljetuksessa tms.

   Kyllähän jotkut kauppiaat uskaltavat lahjoitella biopoistojaan vaikkapa eläimille hakijoille, mutta se on oikeasti aika iso riski, ettei saa itselleen seurauksia.

   Olisihan se jopa halvempaa kaupalle, jos joku järjestö hakisi ne elintarvikkeet suoraan kaupasta, säästyisi jätemaksuissa ja menisi hyötykäyttöön. Mutta pitäisi helpottaa sitä byrokratiaa, vastuuta kaupasta pois luovutetuista elintarvikkeista ja ehkäpä myös pakkausvaatimuksia, tällä hetkellä luovutettaville on millintarkat pakkausprosessit ja jos niissä mokailee, niin Evira voi kieltää tuotteiden välittämisen eteenpäin ja siitä taas seuraa sitten lisää sitä roskaa, kun tällä hetkellä menevät jatkokäyttöön…

   Masa on paras, aina 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s